mandag 19. desember 2011

Enkle fløtekarameller


Disse fløtekaramellene er superenkle å lage, og virkelig utrolig gode! Dessuten egner de seg veldig godt som julegaver. Jeg fylte karamellene på noen billige glasskrukker jeg fant på IKEA og slo en rød sløyfe rundt - fin og personlig julegave :). Du kan også fylle karamellene i kremmerhus av bakepapir (eller julepapir?). Uansett er jeg sikker på at mottakeren blir veldig glad for disse søtsakene!


Oppskriften fant jeg inne hos Bakfnatt, men jeg gjengir den her for enkelhets skyld. Anbefaler alle å sjekke ut Hannas blogg - den er virkelig flott og inspirerende!

ENKLE FLØTEKARAMELLER

100 g smør
2 dl kremfløte
3 dl sukker
1 dl lys sirup
1 ts vaniljesukker


Smelt smøret i en kjele og rør i alle de andre ingrediensene. La røra koke i ca 30 min, til du klarer å ta en "kuleprøve". En kuleprøve vil si å ta litt av røra på en skje og helle det i et glass med kaldt vann. Dersom du klarer å forme den avkjølte karamellrøra til en kule med fingrene, er det ferdig.

Du kan tilsette feks 2 ss kakao for å få sjokoladekarameller, eller en annen smakstilsetning som du liker.

Hell karamellrøra over i en smurt form (jeg brukte to 22 cm runde springformer - karamellene ble ganske flate, men helt fine munnfuller, synes jeg). Avkjøl karamellene og skjær eller klipp i biter som du pakker inn i smørpapir. Oppbevar karamellene kaldt.


Det holdt hardt å gi bort disse, de er så gode at jeg fint kunne spist alle sammen selv! Spørs om jeg ikke må lage en ny ladning snart ...

M:)

tirsdag 13. desember 2011

Spøkelseskake!


 Lenge siden sist! Men nå er eksamen over (for denne gang), og jeg har igjen litt tid til å eksperimentere på kjøkkenet. Egentlig hadde jeg planlagt to innlegg i dag, men gubben presterte å spise opp farsdagsbrowniene før jeg rakk å ta bilde av dem, så ... det blir bare en oppdatering.


Denne kaken laget jeg til familiens årlige høstfest. Den skulle egentlig se litt mer elegant ut, men dette var det jeg fikk til - og jeg synes egentlig den ble ganske søt. Smaken ble voksen og ikke altfor søt. Det er sjokoladekake og sukkerbrød med appelsinsmak i lag med sjokoladekrem mellom. Utenpå kaken er det appelsinsmørkrem og et lag med mørk sjokoladeganache. Spøkelsene er av hvit marsipan.

M:)

søndag 16. oktober 2011

Kjeks til barneselskap


I dag skulle vi i bursdagsselskap, og jeg bestemte meg for å ta med noen gode kjeks. Disse ble virkelig gode, og det tok en del forhandling og formaning for å holde guttene (både den voksne og de to små) unna kakeboksen så vi skulle ha noen igjen til selskapet i dag.

Jeg fant oppskriften i en bok som heter Verdens beste baking. En engelsk bok i utgangspunktet, men forholdsvis godt oversatt til norsk, og smekkfull av gode oppskrifter på både søtt og salt. Jeg justerte oppskriften noe etter hva jeg hadde i skapet, og kom frem til dette:

KJEKS TIL BARNESELSKAP (ca 40 stk)

230 g mykt smør
230 g sukker (jeg brukte en blanding av mørkt, lyst og hvitt)
2 ss lys sirup
1 ts vanilje (essens/sukker/frø av en stang)
 350 g mel
2 ts bakepulver
ca 200 g non-stop (melkesjokoladevarianten)

Forvarm ovnen til 180 grader.
1. Pisk smør og sukker lyst og luftig.
2. Rør inn sirup og vanilje.
3. Sikt halvparten av melet + bakepulveret og rør inn i blandingen.
4. Rør inn non-stop og resten av melet. Arbeid deigen sammen.
5. Trill deigen til kuler og legg dem på stekeplate med bakepapir. Trykk kulene litt ned - kjeksene flyter ikke særlig ut.
6. Stek i 10-12 minutter til de er gyllengule.
7. Avkjøl kjeksene i 2 min på stekeplaten før de overføres til rist for å avkjøles helt.
8. Oppbevar i tett boks.

Rett etter steking og avkjøling var mine kjeks helt knasesprø. Etter et par døgn i tett boks ble kjeksene myke - og enda bedre synes jeg! Men med så mye non-stop kan det jo ikke bli feil uansett.


M:)

fredag 7. oktober 2011

Hjemmelaget peanøttsmør!


Hvor mye koster et glass peanøttsmør? 35 kroner? 40? Nå er det kanskje ikke det pålegget man spiser mest av (?), men hva om jeg sier at du kan lage et stort glass peanøttsmør for under 20 kroner på fem minutter?

Gjør sånn:
Kjøp en pose (500 g) salte peanøtter på butikken (first price-nøtter går fint)

Hell nøttene i en blender eller matmølle med to spiseskjeer rapsolje eller annen smakløs olje. Kjør til ønsket konsistens. Hell på glass. Smør på skiva. Bruk i bakverk. Spis rett fra glasset. Nyt. Vær glad.

(Du KAN gjøre dette med en stavmikser også, men vær forberedt på å streve litt. Min stavmikser var ikke glad etter strabasene.)

Tips og oppskrift fra Söta Saker.



M:)

søndag 2. oktober 2011

Kanelsnurrmuffins


Det kan jo neppe bli feil. Kanelsnurrer er godt, muffins er godt ... Kanelsnurrmuffins må bli supergodt! Og det ble det. Jeg fant oppskriften hos fantastiske Darla som har bloggen Bakingdom. Jeg var nok litt forsiktig med kanelfyllet, så neste gang skal jeg være langt rausere.

En (to) kanelsnurrmuffins, en kopp te, en god bok, regn og høstfarger utenfor vinduet ... lykke!



M:)

søndag 4. september 2011

Churros


Egentlig ble det bakt noe veldig forrige helg, for da fylte min kjære mor hele 60 år! Men tenk at vi glemte å ta bilder ... Det er en skam, jeg vet. 

Men i dag kom baketrangen over meg igjen, og jeg måtte finne på noe. Jeg ville ikke gå i gang med de sedvanlige muffinsene, så valget falt på churros - noe jeg smakte for første gang på studietur til Màlaga i ... uhm ... 97? 98?, og likte godt (hvordan kan man ikke like churros?), men aldri tenkte på at man kunne lage selv. Men det har selvsagt Manuela tenkt på, og det var hennes oppskrift jeg testet ut. Det gikk over all forventning! Til tross for skummel fritering var det virkelig superenkelt. 

Vi dyppet til alt overmål våre digre churros i smeltet sjokolade ... Det rakk vi ikke å ta bilde av. 


Anbefales!

M:)

tirsdag 16. august 2011

Banansjokolademuffins


 I kjøleskapet lå noen halvspiste bananer. De lå der av to grunner: 1. For å unngå ekle bananfluer, og 2. Fordi jeg er for gjerrig til å kaste en helt ok banan en kresen guttunge bare har smakt på - og forkastet. Men tiden var kommet til å gjøre noe med disse halvspiste bananene. I skapet hadde jeg litt mørk sjokolade, så planen ga seg selv. Det var tid for banansjokolademuffins.


Jeg brukte min idiotsikre muffinsoppskrift, som jeg fant bak på noen muffinsformer en gang i silur-tiden, eller noe. Fordi den er idiotsikker, kan man tillate seg å eksperimentere litt med den, noe jeg også gjorde. Jeg reduserte sukkermengden til nesten ingenting (banan og sjokolade er jo ganske søtt i seg selv), og brukte brunt sukker i stedet for hvitt. Jeg erstattet 1/3 av melmengden med havregryn. I stedet for melk, brukte jeg en blanding av naturell yoghurt og fløte, for det var det jeg hadde i skapet.

Muffinsene ble utrolig gode, og forsvant allerede mens de var varme og sjokoladen flytende. De ble flatere og saftigere enn muffins vanligvis ble - jeg mistenker at det er pga væskeinnholdet i bananene, men er ikke sikker. Dette er ikke snuppete muffins, men egner seg aller best å servere varme akkurat som de er med en kopp kakao eller varm te på en litt kjølig dag.

Her er oppskriften, med mine forandringer i parantes (sånn ca, jeg tok ikke mål)

OPPSKRIFT: KJEMPEGODE, STORE MUFFINS

150 g smør/margarin (jeg brukte meierismør)
2 dl sukker (jeg brukte en knapp dl, og brukte mørkt, mykt kladdesukker)
2 egg
1 ts vaniljesukker (jeg bruker mitt eget, hjemmelagede vaniljesukker. Det kan du også gjøre - det er veldig enkelt, se bare her)
1/2 dl melk (jeg brukte noen youghurtrester og en slump fløte)
3 dl hvetemel (jeg erstattet 1 dl med havregryn)
1 ts bakepulver
Tilsett 2 dl sjokoladebiter, nøtter eller annet du måtte like (Jeg brukte altså to mosede bananer og litt hakket sjokolade)

Visp smør & sukker hvitt.
Rør i eggene, ett om gangen.
Tilsett vaniljesukker og melk - og moste bananer.
Rør inn mel og bakepulver og evt sjokoladebiter, nøtter, etc.
Fyll formene - bruk store, amerikanske muffinsformer.

Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter. Nyt!

Spis meg!
M:)